Odpovědný zastupitel

 

E-learning

 
 

Kontakty tutor

Diskusní fórum

E-learning

Počet příspěvků: Způsob zobrazení:  dle příspěvků | časově
Sekretariát Sekretariát
6.2.2013 13:11
Re: Dobrovolné vstupné

Na obecně kulturní události dobrovolné vstupné vybírat samozřejmě lze.

Účast na obecní kulturní události je dobrovolná, vstupné být placeno nemusí, záleží na uvážení každého návštěvníka.  Vzhledem k dobrovolnosti se na situaci nevztahují ustanovení týkající se vybírání poplatků.

Co se týká účtování, tak zde Vás bohužel musím odkázat na odborníky, kteří se danou problematikou zabývají.  Problematika účetnictví jde nad rámec naší právní poradny.

 

Sekretariát Sekretariát
6.2.2013 13:08
Re: Velitel JSDHO

Neslučitelnost by nastala za předpokladu, že by tento člen zastupitelstva vykonával v téže obci funkci velitele JSDH jako své zaměstnání a současně by JSDH organizačně spadala pod obecní úřad.

Podle § 5 zákona o volbách do zastupitelstev obcí je funkce člena zastupitelstva obce neslučitelná s funkcí zaměstnance této obce zařazeného do obecního úřadu, za předpokladu, že tento zaměstnanec přímo vykonává státní správu vztahující se k územní působnosti obce nebo se jedná o zaměstnance jmenovaného starostou (nebo některou z dalších zde uvedených osob).

I v případě, že velitel jednotky SDH vykonává tuto funkci jako své zaměstnání, pravděpodobně nepůjde o zaměstnance zařazeného do obecního úřadu, a neslučitelnost tedy nenastane. Zákon o požární ochraně nicméně právní formu JSDH nepředepisuje, není tedy vyloučeno, že JSDH bude organizačně spadat do obecního úřadu (nepůjde ani o organizační složku či příspěvkovou organizaci obce; organizační strukturu OÚ stanovuje rada obce).  V tomto případě by pak skutečně neslučitelnost existovala.

 

Petr Vittek
28.1.2013 13:03
Dobrovolné vstupné

Dobrý den,

je možné vybírat na obecní kulturní události- divadle dobrovolné vstupné? Pokud ano, jak jej účtovat, aby se nejednalo o ,,černé peníze" ?

Mnohokrát děkuji

Jiří Vacek
23.1.2013 14:24
Velitel JSDHO

Dobrý den,

může velitel jednotky SDH obce vykonávat funci člena zastupitelstva obce? V jedné publikaci vydané MV - GŘ Hasičského záchranného sboru ČR jsem se dočetl, že starosta obce musí vzít v úvahu případnou neslučitelnost funkce velitele jednotky s funkcí člena zastupitelstva obce, protože ta je neslučitelná s funkcemi, které jmenuje starosta obce.

Děkuji za odpověď - Jiří Vacek

Sekretariát Sekretariát
9.1.2013 12:48
Re: rozpočet

 

Obci nic nebrání, naopak mnohdy bude potřebné, uzavřít smlouvy, z nichž má být ze strany obce finančně plněno až v následujícím roce, pro který ještě není schválen rozpočet. Přitom pro pravomoci schvalovat takové smlouvy neplatí žádné odchylky, smlouvu může tedy schválit i rada obce v rámci své pravomoci. Při sestavování rozpočtu je obecně vždy nutné co nejpřesněji postihnout předpokládané výdaje a příjmy. Jelikož k tomuto výdaji se obec smluvně zavázala, bude nutné, aby na něj bylo v rozpočtu pamatováno.
Pokud by tento výdaj nebyl kryt budoucím rozpočtem, nic to nemění na povinnosti obce ze smlouvy plnit. Učinění výdaje v rozpočtu se schváleným rozpočtem by ovšem bylo porušením zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (§ 2 odst. 1) a správním deliktem podle jeho § 22a odst. 1 písm. c) (výdaji s nímž rozpočet nepočítá, musí předcházet provedení rozpočtového opatření).
Lze tedy shrnout, že radě obce nic nebrání schválit smlouvu, z níž má obec plnit až v příštím roce, a v rozpočtu pro tento příští rok je pak nutno na takový výdaj pamatovat. V případě nedostatečné komunikace mezi radou a zastupitelstvem, nebo dokonce rozporů, lze doporučit, aby si rozhodování o smlouvách „nad určitou hodnotu“ vyhradilo zastupitelstvo.

Pochopitelně, pokud ve Vašem případě o uzavření smlouvy rada obce vůbec nerozhodla, rozhodl pouze starosta, aniž by na něho rada svou rozhodovací pravomoc přenesla, je smlouva absolutně neplatná (srov. § 41 odst. 2 zákona o obcích).

Marek Otruba
10.12.2012 19:51
rozpočet

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat na následující problematiku...

Před necelým měsícem rada našeho města (Plumlov, okr.Prostějov) na svém zasedání vybrala dodavatele investiční akce na rekonstrukci parkoviště před MÚ. Ponechávám stranou, že byla vybrána firma s rozpočtem za cca 450 tis.vč.DPH, že rada města měla k dispozici pouze a jen jednu jedinou nabídku, tedy tu vítěznou a rovněž ponechávám stranou, že o této investiční akci, o jejíž realizaci a oslovení stavebních firem (tedy o výběrovém řízení a jeho podmínkách) nerozhodovala rada (nepřijala žádné usnesení), ale pouze starosta radu seznámil s nabídkou této firmy.

Chci se zeptat na jinou věc. Na tuto investiční akci nebyly v letošním roce vyčleněny v rámci rozpočtu města žádné finanční prostředky. Akce se již začala realizovat a minimálně z 50 % je provedena a zbylá část se má realizovat v příštím roce. Starosta se nechal slyšet, že finančně bude na to pamatováno v rozpočtu v roce 2013. Je tento postup vůbec možný? Schvalování rozpočtu města je v kompteneci zastupitelstva a zastupitelé se o tomto dozvěděli pouze ze zápisu z rady města. Nebyl v tomto případě porušen zákon o obcích? Co se stane, pokud zastupitelstvo v rámci rozpočtu tuto investiční akci neschválí? Kdo zaplatí stavební firmě provedené práce?

děkuji za odpověď

Marek Otruba

Martin Čech
16.11.2012 10:45
Re: Práce svépomocí

Děkuji za odpověď a pořeji hezký den

Michael Šefčík
9.11.2012 15:03
Re: Práce svépomocí

Jediným výdajem města je v tomto případě nákup stavebního materiálu. Není nutné zadávat veřejnou zakázku (i kdyby veřejná zakázka zadána byla, jednalo by se patrně o zakázku malého rozsahu, takže by nebylo nutné postupovat podle Zákona o veřejných zakázkách). O nákupu stavebního materiálu rozhodne rada města. Nic nebrání tomu, aby opravu provedl příslušný spolek.

Omlouváme se za časovou prodlevu při zodpovídání dotazu. Důvodem je přílišné pracovní vytížení právní poradny.

Barbora Štejdířová
8.11.2012 16:10
Re: Vnitřní směrnice obce o zadávání veřejných zakázek.

Ano, toto je v souladu se zákonem. Jedná se o veřejné zakázky malého rozsahu, takže se při jejich zadávání nemusíte řídit Zákonem o veřejných zakázkách. Musíte se však řídit zásadou transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace.

Barbora Štejdířová
8.11.2012 12:18
Re: Zápis ze zastupitelstva

Jelikož je zápis ze zasedání zastupitelstva poskytnutelnou informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím – kdokoliv si může vyžádat jeho kopii a libovolně s ní nakládat, včetně jejího zveřejňování, může tak činit i člen zastupitelstva, který má k zápisu faktický přístup, a vzhledem k výše uvedenému nemá smysl mu v tom bránit. Mnohé obce samy dobrovolně zveřejňují zápisy ze zasedání zastupitelstva na svých internetových stránkách – tuto praxi lze vzhledem k principům otevřenosti veřejné správy jednoznačně uvítat. Z takto zveřejněných zápisů je nutno odstranit případné osobní údaje fyzických osob.

Copyright © 2024 Svaz měst a obcí ČR Realizace SEAL, s.r.o.